Facebook Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Υoutube Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Τwitter Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Google+ Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 26 Απρίλιος 2019

Του Σεβ. Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, Υπερτίμου και Εξάρχου Μακεδονίας

Η Ανάσταση του Χριστού, που τόσο μεγαλόπρεπα εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε για μία ακόμη φορά μέσα στο διάβα της ζωής μας, είναι γεγονός μοναδικό στην ιστορία του κόσμου, αλλά και αποτελεί το θαύμα όλων των αιώνων.

Είναι ένα γεγονός μοναδικό, αφού αναστήθηκε αυτεξουσίως ως Θεός παντοδύναμος, «πύλας χαλκάς συνέτριψε και μοχλούς σιδηρούς συνέθλασε»1 και έλυσε τα δεσμά του θανάτου, καθώς θα μας πιστοποιήσουν τα ιερά κείμενα της Εκκλησίας. Ο ίδιος ο Χριστός προλέγει στους Μαθητές Του κατά την επίγεια πορεία Του : «ουδείς αίρει (την ψυχήν μου) απ' εμού, αλλ' εγώ τίθημι αυτήν απ' εμαυτού. Εξουσίαν έχω θείναι αυτήν και εξουσίαν έχω πάλιν λαβείν αυτήν»2, δηλαδή «κανείς δεν μου αφαιρεί την ψυχή, αλλ’ εγώ οικοιοθελώς την θυσιάζω. Έχω εξουσία να την θυσιάσω και έχω την εξουσία πάλι να την πάρω πίσω». Τους βεβαιώνει, ακόμη, προφητικά ότι «λύσατε τον ναόν τούτον και εν τρισίν ημέραις εγερώ αυτόν»3. Ως Θεός διακηρύττει ότι Αυτός και μόνον Αυτός είναι η Ανάσταση και η Ζωή. Έτσι, ο θάνατος δεν έχει θέση στον Αρχηγό της Ζωής, ο Οποίος είναι και η μοναδική πηγή της ζωής και της αθανασίας.

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Βιώνουμε και πάλι, μέσα στο ζωηφόρο κλίμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού. Ζούμε την υπέρβαση του θανάτου στη ζωή μας, αφού άλλωστε συμμετέχουμε στη ζωή του Χριστού. Γι' αυτό και ο λόγος του Αποστόλου Παύλου είναι χαρακτηριστικός στην περίπτωση αυτή : «ει γαρ σύμφυτοι γεγόναμεν τω ομοιώματι του θανάτου αυτού, αλλά και της αναστάσεως εσόμεθα»1. Για εμάς τους πιστούς, η Ανάσταση δεν είναι μόνο ένα παγκόσμιο γεγονός του παρελθόντος, αλλά η συνεχής ζωντανή παρουσία του Αναστάντος Χριστού στη ζωή του καθενός μας. Κι όπως «ηγέρθη Χριστός εκ νεκρών», έτσι ο κάθε Χριστιανός οδεύει, προκειμένου να αναστηθεί στην καινούργια και αιώνια ζωή.

Το προανάκρουσμα της Αναστάσεως, ή αλλιώς η «Πρώτη Ανάσταση» εορτάσθηκε με κάθε λαμπρότητα και φέτος στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού.

Τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων των Ιερέων του ως άνω Ιερού Ναού. Πριν το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, πανηγυρικά ψάλθηκε το «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην» και υπό τον ήχο των καμπάνων, ο Σεβασμιώτατος έρανε με τα δαφνόφυλλα τους πιστούς που κατέκλυσαν από νωρίς τον Ναό.

Κατηγορία Δρώμενα

Μεγάλη, πράγματι, η ημέρα της Παρασκευής. Μεγάλη, για τα σημαντικά για την Πίστη μας γεγονότα που συντελέστηκαν πριν από 2000 περίπου χρόνια. Ο Χριστός, ο Υιός και Λόγος του Θεού, γεννήθηκε ως άνθρωπος, έζησε ανάμεσά μας, δίδαξε, προδόθηκε, σταυρώθηκε και τάφηκε για εμάς, προκειμένου να μας λυτρώσει τελικά από την αμαρτία με την ένδοξή Του Ανάσταση.

Αυτές τις τελευταίες στιγμές επί γης του Κυρίου ενθυμούμαστε αυτές τις ημέρες μέσα στις Ακολουθίες της Αγίας μας Εκκλησίας που πλημμυρίζουν από μεστά από νοήματα τροπάρια και ύμνους. Έτσι, και φέτος στην Καστοριά, η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου με το ιδιαίτερο τυπικό τελέστηκε με κατάνυξη και συγκίνηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, περιστοιχισμένος από τους Ιερείς του Ναού, έψαλλε τα εγκώμια στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ενώ στο τέλος της Δοξολογίας, άρχισε η λιτανευτική πομπή προς την Πλατεία Ομονοίας.

Κατηγορία Δρώμενα
Σάββατο
22
Φεβρουαρίου
2020
Ανατ.: 07.23
Δύση: 18.14
Σελήνη
28 ημερών
Ψυχοσάββατο, Των εν τοις Ευγενίου μαρτύρων, Ανθούσης μάρτυρος

Αρχείο άρθρων

« Απρίλιος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Ραδιοφωνικός σταθμός

Περιοδικό Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Οπτικοακουστικό Υλικό

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλατεία Παύλου Μελά 1, Καστοριά
Τ.Κ. 52100
Τηλ. : 24670 - 22334
Fax : 24670 - 27142
Email : info@imkastorias.gr