Facebook Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Υoutube Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Τwitter Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Google+ Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Με θαυμαστές και περίτεχνες φράσεις, οι άφθαστοι σε λυρισμό υμνογράφοι της Εκκλησίας μας αλλά και οι θεοφόροι πατέρες παρουσιάζουν την συγκατάβαση του Θεού κατ’ αυτήν την εορτή της Υπαπαντής, της υποδοχής δηλαδή του Χριστού στον Ναό του Σολομώντος.

Συγκαταβαίνει ο Θεός και γίνεται άνθρωπος για τον άνθρωπο στα πανάχραντα σπλάχνα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Συγκαταβαίνει ο Σωτήρ «τω γένει των ανθρώπων» και καταδέχεται, όχι μόνον την περιβολή των σπαργάνων, αλλά και την περιτομή της σαρκός, Αυτός ο οποίος είναι άναρχος κατά τον Πατέρα, αλλά και συγχρόνως οκταήμερος κατά την μητέρα.

Του  Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Περιγράφοντας ο Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης τα σωστικά και θεραπευτικά αποτελέσματα που προσέφερε ο Δεσπότης Χριστός στον πεπτωκότα από την αμαρτία άνθρωπο με το βάπτισμά Του στα νερά του Ιορδάνου, ανάμνηση του οποίου γεγονότος μεγαλοπρεπώς εορτάζει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία, λέγει και τα εξής : «Γεννήθηκε λοιπόν ο Χριστός πριν από λίγες ημέρες, αυτός που έχει γεννηθεί πριν από κάθε αισθητή και νοητή ουσία. Βαπτίζεται σήμερα από τον Ιωάννη, για να αποκαθάρει τον γεμάτο ρύπους άνθρωπο, να φέρει το Πνεύμα από τον ουρανό και ν’ ανυψώσει τον άνθρωπο στους ουρανούς, για να σηκωθεί αυτός που έχει πέσει και να ντροπιαστεί αυτός που τον έριξε, για να πραγματοποιήσει ο ίδιος τη σωτηρία του ανθρώπου. Γιατί με πολλές προσπάθειες μας επιβουλεύτηκε ο κακούργος, μας σώζει όμως ο δημιουργός μας με την φροντίδα του»1.

Ανέτειλε και πάλι συμβατικά ο νέος χρόνος της χρηστότητος του Κυρίου. Γι’ αυτό κι εμείς, το μικρό ποίμνιο του Χριστού, μέσα στην ατμόσφαιρα της Θείας Λατρείας, και μάλιστα στην Θεία Λειτουργία στην οποία ζούμε την παρουσία του Χριστού, Τον παρακαλούμε να ευλογήσει με το άπειρο έλεός Του και την φιλανθρωπία Του τον παρόντα χρόνο. Άλλωστε, στην ζωή μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς την παρουσία του Χριστού, όπως ο Ίδιος μας βεβαίωσε : «χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν»1.

Του Σεβ. Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, Υπερτίμου και Εξάρχου Μακεδονίας

Χριστούγεννα! Πανηγυρίζουμε σήμερα το μεγάλο και παράδοξο θαύμα της Σαρκώσεως του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Υιού και Λόγου του Θεού. Γι’ αυτό και γεμάτοι θαυμασμό ψάλλουμε:

«Μέγα και παράδοξον θαύμα, τετέλεσται σήμερον! Παρθένος τίκτει και μήτρα ου φθείρεται• ο Λόγος σαρκούται και του Πατρός ου κεχώρισται. Άγγελοι μετά Ποιμένων δοξάζουσι, και ημείς συν αυτοίς εκβοώμεν• Δόξα εν υψίστοις Θεώ, και επί γης ειρήνη».

Και για να παρουσιάσει αυτήν την εν σαρκί επιδημία του Σωτήρος Χριστού στο ανθρώπινο γένος και στην ασθένεια του ανθρώπου, ο θεόπνευστος Απόστολος Παύλος χρησιμοποιεί ως πλέον κατάλληλη μία έκφραση. Και αυτή είναι η λέξη «πτωχεία».

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Το ασύλληπτο μυστήριο της κατά σάρκα Γεννήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού βιώνουμε και πάλι σήμερα, μέσα στην ορθόδοξη ατμόσφαιρα της Αγίας μας Εκκλησίας. Ασύλληπτο ακόμη και σ’ αυτές τις ουράνιες δυνάμεις, που στέκονται έκθαμβες ενώπιον της αφάτου κενώσεως και συγκαταβάσεως προς το ανθρώπινο γένος του ίδιου του Θεού.

«Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον», ψάλλει ο ιερός υμνογράφος της Εκκλησίας.

Μυστήριο άρρητο και θαύμα ακατανόητο.

Σελίδα 1 από 60
Τετάρτη
26
Φεβρουαρίου
2020
Ανατ.: 07.17
Δύση: 18.19
Σελήνη
2 ημερών
Πορφυρίου, Φωτεινής

Αρχείο άρθρων

« Φεβρουάριος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Ραδιοφωνικός σταθμός

Περιοδικό Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Οπτικοακουστικό Υλικό

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλατεία Παύλου Μελά 1, Καστοριά
Τ.Κ. 52100
Τηλ. : 24670 - 22334
Fax : 24670 - 27142
Email : info@imkastorias.gr